ال کارنتین و چربی سوزی

تغذیه و ورزش 3 اسفند 1399
ال کارنتین که مدت هاست به قابلیت چربی سوزی شناخته میشود ؛ یک پروتئین طبیعی است که در محصولات حیوانی وجود دارد .
در بدن نیز کبد و کلیه این پروتئین را از دو آمینواسید (لیزین و متیونین) میسازند بنابراین در رژیم غذایی به آن نیازی نیست. موسسه ملی بهداشت آمریکا اعلام کرده است که افراد بالغ و کودکان سالم نیازی به دریافت مکمل ال کارنتین ندارند مگر در موارد خاص پزشکی یا ژنتیکی.
گیاهخواران یا افرادی که مشکلات ژنتیکی خاصی دارند ممکن است نتوانند به اندازه کافی ال کارنتین دریافت کنند. به همین دلیل در بعضی مواقع لازم است ال کارنتین به شکل مکمل دریافت شود.
نقش ال کارنتین در بدن
ال کارنتین به سوخت و ساز سلولها و تبدیل غذا به انرژی کمک کرده و انرژی ذخیره شده در سلولهای چربی را آزاد میکند. به این صورت که چربیها را برای آزادسازی انرژی به داخل میتوکُندری ها انتقال میدهد.
آیا به کاهش وزن کمک می کند؟
شناخته شده ترین کاربرد ال کارنتین قابلیت چربی سوزی آن است. برخی مطالعات نشان دادهاند که این مکمل در افرادی که در حال پیروی از رژیم های کاهش وزن و یا برنامه های تمرینی هستند میتواند کمک کننده باشد.
نکته قابل توجه این است که در تحقیقات اخیر تأثیر این مکمل بر کاهش وزن بدون انجام فعالیت فیزیکی بسیار ناچیز و بعضاً خطرناک ذکر شده است.
برخی معتقدند که در ورزشکاران حرفهای با مصرف این مکمل، چربی بدن به تدریج کاهش یافته و خستگی های بعد از تمرین کاهش می یابد.
اما با وجود بیش از بیست سال تحقیق در مورد این موضوع، تأثیرال کارنتین در بهبود عملکرد ورزشکاران همچنان مورد تأیید نیست و برای اثبات این موضوع به تحقیقات بیشتری نیاز است.
موارد استفاده دارویی ال کارنیتین
اگرچه محققان هنوز بر سر اثربخشی ال کارنتین در موارد مختلف به توافق نرسیدهاند اما تا کنون پژوهشهای مختلف اثرات زیر را برای این ماده آشکار نمودهاند:
- مهمترین کاربرد این ماده در بیماران مبتلا به کمبود ژنتیکی ال کارنتین میباشد. پیامدهای این عارضه با مصرف الکارنتین کاهش مییابد.
- در برخی از بیماریهای کلیوی به دلیل کاهش عملکرد کلیه ، به عنوان یک مکمل ضروری تجویز میگردد.
- برخی متخصصان از این دارو به عنوان عامل کمک کننده در افزایش قدرت باروری مردان استفاده میکنند.
- متخصصین قلب و عروق از این دارو برای افزایش قدرت عضله قلبی، افزایش خونرسانی به اندامها و پیشگیری از سکتههای قلبی در افراد مستعد کمک میگیرند.
- کاهش ضعف در بیماران سرطانی
- بهبود وضعیت انسولین بیماران دیابتی
- اصلاح ترکیب بدن در بیماران مبتلا به ایدز
منابع ال کارنتین
منابع اصلی غذایی ال کارنتین گوشت ، ماهی ، مرغ و برخی دیگر از محصولات حیوانی مانند شیر است. یک فرد سالم می تواند مقادیر کافی آن را در بدن تولید کند.
مقدار مصرف الکارنتین
مقدار مجاز توصیه شده متفاوت است اما به نظر می رسد حدود 500-2000 میلی گرم در روز ایمن و موثر باشد. در صورت مصرف روزانه بیش از 3 گرم منجر به : دردهای شکمی ، تهوع ، گرفتگی عضلانی ، اسهال و استفراغ میشود.